Cresterea Dramatica a Solicitarilor de Azil ale Rusilor in Coreea de Sud

Cresterea Dramatica a Solicitarilor de Azil ale Rusilor in Coreea de Sud

Într-un context global tensionat, Coreea de Sud devine un refugiu neașteptat pentru cetățenii ruși care caută azil. Conform rapoartelor Serviciului de Imigrări din Coreea de Sud, anul 2023 a înregistrat o creștere de cinci ori a numărului de cereri de azil din partea rușilor, comparativ cu anul precedent. În cifre concrete, acest lucru înseamnă un salt de la 1.038 la 5.750 de solicitări, un record absolut pentru această țară din Asia de Est.

Această creștere substanțială a numărului de solicitări de azil din partea rușilor a depășit numărul total de cereri înregistrate în perioada 1994 - 2019 și a continuat să crească și în primele luni ale anului 2023. Motivele invocate de solicitanți includ persecuția politică și religioasă, precum și discriminarea pe baze sociale, rasiale sau naționale.

Coreea de Sud este cunoscută pentru legile sale stricte privind imigrația și azilul. În ultimele trei decenii, doar 4.052 de persoane au primit statutul de refugiați din peste 103.000 de cereri. Situația internațională actuală, accentuată de conflictul din Ucraina, a determinat un exod masiv al rușilor, care încearcă să evite recrutarea militară impusă de Moscova.

Un caz emblematic a fost cel al cinci bărbați ruși care au rămas blocați pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud, încercând să evite mobilizarea pentru război. După aproape cinci luni de incertitudine, doi dintre ei au fost autorizați să părăsească aeroportul în 2023, ilustrând dificultățile și complexitatea procesului de obținere a azilului.

Fenomenul nu este izolat doar în Coreea de Sud. Datele autorităților de frontieră din Statele Unite indică, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de cetățeni ruși care încearcă să intre în SUA, în special după instituirea serviciului militar obligatoriu de către Rusia în septembrie 2022.

Această tendință reflectă o schimbare majoră în dinamica migrației globale și reprezintă o provocare atât pentru țările gazdă, cât și pentru comunitatea internațională în gestionarea solicitărilor de azil și în sprijinirea celor care fug de conflicte și persecuții.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;