Uniunea Europeană Se Îndepărtează de Gazele Rusești și Caută Soluții Energetice Alternative

Uniunea Europeană Se Îndepărtează de Gazele Rusești și Caută Soluții Energetice Alternative

Uniunea Europeană (UE) se îndreaptă către o nouă eră energetică, renunțând la acordul de tranzit al gazelor naturale cu Rusia, care este programat să expire la sfârșitul anului 2023. Într-o declarație recentă, Kadri Simson, comisara europeană pentru Energie, a subliniat că nu există interes pentru prelungirea acordului actual, având în vedere că UE a identificat surse alternative pentru a-și asigura necesarul de gaz.

Această decizie vine în contextul tensiunilor crescute dintre UE și Rusia, accentuate de invazia Ucrainei. Deși în trecut Europa a fost puternic dependentă de gazul rusesc, cu importuri de aproximativ 155 miliarde metri cubi de gaz pe an înainte de conflictul din Ucraina, acum UE a redus semnificativ această dependență. Potrivit datelor recente, importurile de gaze rusești reprezintă doar 15% din consumul total al UE, o scădere drastică față de 45% în 2021.

Țările europene au luat măsuri proactive pentru a diversifica sursele de energie, investind în gaz natural lichefiat (GNL) și energii regenerabile. Aceste eforturi, împreună cu o cerere redusă de gaz cauzată de o activitate industrială scăzută, au plasat UE într-o poziție mai puternică pentru a face față provocărilor energetice.

Deși analiștii anticipează o posibilă creștere ușoară a prețurilor gazelor în urma încetării acordului de tranzit prin Ucraina, ei sunt de acord că securitatea energetică a Europei nu va fi compromisă. În schimb, această mișcare este văzută ca un pas important spre o independență energetică sporită și o reducere a vulnerabilității în fața crizelor geopolitice.

UE continuă să își consolideze strategia energetică, punând accent pe sustenabilitate și reziliență, semn că viitorul energetic al Europei este într-o continuă evoluție.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;