Comisia Europeană Investighează Impactul AI-ului Generativ asupra Alegerilor și Regulilor Digitale

Comisia Europeană Investighează Impactul AI-ului Generativ asupra Alegerilor și Regulilor Digitale

Într-o lume digitală în continuă expansiune, reglementările privind utilizarea inteligenței artificiale (AI) și impactul acesteia asupra proceselor electorale devin din ce în ce mai importante. Comisia Europeană a pus sub lupă platformele de social media și motoarele de căutare pentru a asigura respectarea Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA). Printre cele investigate se numără giganti precum Facebook, Snapchat, TikTok, YouTube, și Instagram, dar și motoarele de căutare Google și Bing.

Această măsură vine în contextul în care tehnologiile AI generative, precum cele care stau la baza serviciului ChatGPT de la OpenAI, pot produce conținut "deepfake" extrem de realist, ridicând preocupări privind posibilitatea influențării votanților înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. De asemenea, Comisia Europeană a solicitat clarificări de la AliExpress și LinkedIn cu privire la accesul la produse ilegale și utilizarea datelor personale în moduri care pot încălca noile reguli UE.

În paralel, în Rusia, alegerile prezidențiale din 15-17 martie sunt privite de analistul politic Dan Dungaciu ca o demonstrație a puterii Kremlinului și a contractului social bazat pe prosperitate și patriotism promovat de Vladimir Putin. Acesta subliniază că alegerile sunt un instrument de transmitere a unui mesaj de stabilitate atât la nivel intern, cât și extern.

Aceste evenimente subliniază rolul crucial al reglementărilor digitale în protejarea proceselor democratice și a datelor personale ale cetățenilor. Companiile vizate au termen până la 5 aprilie pentru a răspunde la întrebările legate de AI și alegeri și până la 26 aprilie pentru cele mai generale interogări, inclusiv strategiile de combatere a răspândirii materialelor pornografice "deepfake".

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;