Claudia Sheinbaum devine prima femeie președinte a Mexicului conform exit-poll-urilor

Claudia Sheinbaum devine prima femeie președinte a Mexicului conform exit-poll-urilor

Claudia Sheinbaum, candidata partidului de guvernământ Morena și fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, este pe cale să devină prima femeie președinte a Mexicului, potrivit datelor preliminare ale sondajelor la ieșirea de la urne. Conform sondajului Institutului Enkoll, Sheinbaum a obținut 57,8% din voturi, depășindu-și principalul contracandidat, Xochitl Galvez, care a înregistrat 29,1% din voturi. Jorge Alvarez Maynez, candidatul de centru, a obținut 11,4% din voturile exprimate.

Aceste rezultate au fost difuzate după închiderea ultimelor secții de votare și sunt autorizate de Institutul Național Electoral (INE) din Mexic. Prezența la urne a fost estimată între 60 și 61,5%, iar numărătoarea a fost efectuată într-un număr semnificativ de secții de votare, reprezentând 74,3% din eșantionul total, cu un nivel de încredere de cel puțin 95%.

Dacă victoria sa va fi confirmată, Claudia Sheinbaum va marca un moment istoric pentru Mexic, care este cunoscut pentru cultura sa machistă. Mexicul a fost, de asemenea, martorul unor alegeri marcate de violență, cu atacuri asupra candidaților și alegătorilor, care au culminat cu uciderea a două persoane în statul Puebla în ziua alegerilor.

Pe lângă președinție, cetățenii mexicani au votat pentru Congres și Senat, precum și pentru guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputați locali și primari. Claudia Sheinbaum, în cazul confirmării victoriei, va prelua mandatul de șase ani începând cu 1 octombrie.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;