Cetățeană rusă și americană, Ksenia Karelina, arestată în Rusia pentru acuzații de trădare

Cetățeană rusă și americană, Ksenia Karelina, arestată în Rusia pentru acuzații de trădare

Într-o serie de evenimente care subliniază tensiunile crescânde între Rusia și Statele Unite, Ksenia Karelina, o femeie cu dublă cetățenie rusă și americană, a fost arestată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sub acuzațiile de trădare. Arestarea sa vine în contextul unui conflict prelungit în Ucraina și a unei serii de detenții similare care afectează cetățeni americani pe teritoriul rus.

Karelina, care a studiat la Liceul Serghei Diaghilev și a absolvit Universitatea Ural în 2013, este acuzată de FSB că a strâns fonduri în favoarea unei organizații ucrainene încă de la începutul conflictului din Ucraina în februarie 2022. Aceste fonduri au fost folosite pentru a achiziționa echipament medical, armament și muniție pentru Forțele Armate ale Ucrainei. De asemenea, FSB a menționat că Karelina a participat la acțiuni publice de susținere a Ucrainei în Statele Unite.

Situația lui Karelina nu este izolată. Alți cetățeni americani, inclusiv jurnalistul Ivan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan, se confruntă cu acuzații similare în Rusia. În plus, președintele Vladimir Putin a sugerat posibilitatea unor schimburi de prizonieri cu SUA, o strategie deja aplicată în cazul baschetbalistei americane Brittney Griner.

Detenția lui Karelina ridică întrebări serioase despre siguranța cetățenilor cu dublă cetățenie în contextul relațiilor internaționale tensionate și a războiului din Ucraina. În timp ce autoritățile ruse continuă să facă acuzații de trădare și spionaj, comunitatea internațională și organizațiile pentru drepturile omului urmăresc cu atenție aceste cazuri, îngrijorate de potențiala lor utilizare ca monedă de schimb în negocierile geopolitice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;