Letonia Impune Noi Reguli Stricte pentru Cetățenii Ruși fără Permis de Rezidență

Letonia Impune Noi Reguli Stricte pentru Cetățenii Ruși fără Permis de Rezidență

Letonia a luat o decizie fără precedent față de cetățenii ruși care nu mai dețin un permis de rezidență valabil, cerându-le să părăsească țara. Această mișcare vine ca răspuns la invazia rusă în Ucraina și reflectă tensiunile crescute între cele două națiuni.

Autoritățile de la Riga au notificat inițial șase cetățeni ruși despre necesitatea de a părăsi Letonia, dintre care doi au respectat deja această cerere. Restul au fost informați că au 30 de zile la dispoziție pentru a se conforma. Maira Roze, șefa Autorității pentru migrație, a subliniat că aceste măsuri sunt rezultatul modificărilor legislative privind imigranții, adoptate în toamna anului 2022.

Pentru a rămâne în Letonia, cetățenii ruși sunt acum obligați să solicite statutul de rezidență permanentă și să demonstreze cunoașterea limbii letone printr-un test specific. Cei care nu reușesc să îndeplinească aceste cerințe sunt nevoiți să părăsească teritoriul leton.

În total, aproape 1.000 de persoane sunt afectate de noile reglementări. Până în prezent, peste o cincime dintre acestea au părăsit deja țara, unele călătorind spre alte state membre ale Uniunii Europene. În plus, aproximativ 20 de ruși au adus argumente familiale valide pentru a-și justifica șederea în Letonia.

Cu o populație de 1,9 milioane de locuitori și un sfert cu origini rusești, Letonia se confruntă cu provocări demografice și politice complexe. Majoritatea imigranților ruși au sosit în perioada sovietică, iar mulți dintre ei, în special vârstnici, nu dețin cetățenia letonă. Poliția de frontieră letonă va efectua verificări la domiciliile raportate de cetățenii ruși pentru a asigura respectarea noilor reglementări.

Această situație subliniază tensiunile regionale și impactul războiului din Ucraina asupra politicilor interne ale statelor vecine cu Rusia.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;