Scăderea încrederii ucrainenilor în președintele Zelenski atinge un nou minim

Scăderea încrederii ucrainenilor în președintele Zelenski atinge un nou minim

Încrederea ucrainenilor în președintele lor, Volodimir Zelenski, a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul invaziei rusești, conform unui sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. După ce a atins un nivel record de 90% în luna mai 2022, popularitatea lui Zelenski a scăzut la 77% în decembrie, 64% în februarie și acum la 59% în luna mai. Simultan, neîncrederea în președinte a crescut la 36% în luna mai, față de 35% în februarie și 22% în decembrie.

Zelenski, aflat la conducerea țării de cinci ani, se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv eșecul unei contraofensive din anul trecut, dezbateri aprinse privind mobilizarea militară și scandaluri de corupție printre înalți funcționari. Cu toate acestea, între 70% și 80% din populația Ucrainei se opune ideii de a organiza noi alegeri prezidențiale, menținându-i astfel legitimitatea în ochii societății.

Critici crescânde sunt îndreptate către numirile în guvern și îngrijorările privind echitatea socială, în special în combaterea corupției și distribuirea sarcinilor războiului. Zelenski, un fost actor de comedie fără experiență politică anterioară, a fost ales în aprilie 2019 cu 73% din voturi, iar mandatul său de cinci ani a fost prelungit sine die din cauza războiului.

Alegerile prezidențiale, care ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024, au fost amânate deoarece legislația ucraineană nu permite desfășurarea alegerilor în timpul legii marțiale. Decizia vine în contextul ocupării a 20% din teritoriul Ucrainei de către armata rusă și a exodului a milioane de cetățeni ucraineni. Kremlinul încearcă să exploateze această situație pentru a slăbi poziția Kievului, iar președintele rus Vladimir Putin a exprimat în repetate rânduri că nu îl consideră pe Zelenski un lider legitim.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;