Cerere de Aviz pentru Urmărirea Penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Cerere de Aviz pentru Urmărirea Penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Procurorul general Alex Florenţa a făcut un pas important în dosarul Mineriadei din iunie 1990, solicitând preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului preşedinte Ion Iliescu, conform surselor judiciare citate de Agerpres.

Această mișcare vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în decembrie 2020, restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, punând sub semnul întrebării legalitatea rechizitoriului inițial. Ion Iliescu, alături de alte nume grele precum Petre Roman și Virgil Măgureanu, fusese anterior trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității.

În centrul evenimentelor stau protestele din Piața Universității, unde manifestanții, susținând Proclamația de la Timișoara, au fost violenți atacați. Procurorii militari susțin că peste 10.000 de mineri și alți muncitori au fost implicați în acest atac organizat de stat, care a dus la moartea a patru persoane și la vătămarea a 1.388. În plus, 1.250 de persoane au fost private de libertate din motive politice.

Ion Iliescu este acuzat de a fi ordonat evacuarea în forță a manifestanților, implicând în acest proces forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și SRI. Cererea de aviz pentru urmărirea penală este un pas necesar pentru ca justiția să-și continue cursul în acest dosar complex și îndelungat.

Articolul pune în lumină importanța dreptății și a adevărului istoric, subliniind că, chiar și după decenii, căutarea responsabilității pentru acte împotriva umanității nu cunoaște termen de prescripție.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;