Erdogan încurajează diplomația pentru pacea în Ucraina înaintea vizitei lui Lavrov în Turcia

Erdogan încurajează diplomația pentru pacea în Ucraina înaintea vizitei lui Lavrov în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat sprijinul său "în principiu" pentru planul de pace propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce subliniază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Această poziție a fost exprimată în contextul în care Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, este așteptat să viziteze Turcia pentru a participa la Forumul diplomatic de la Antalya.

Erdogan a evidențiat importanța reluării negocierilor de pace, rememorând inițiativele de mediere găzduite de Turcia la începutul conflictului și exprimându-și disponibilitatea de a facilita noi discuții între Kiev și Moscova. Deși planul de pace al lui Zelenski cere retragerea trupelor ruse și restabilirea frontierelor Ucrainei, Rusia a respins propunerile, considerându-le o cerere de capitulare.

Pe fondul acestor tensiuni, vizita lui Lavrov în Turcia este privită ca o oportunitate pentru dialog, deși relațiile dintre Ankara și Moscova au fost tensionate de anumite evenimente, cum ar fi livrarea de drone turcești Bayraktar către Ucraina și implicarea Turciei în exporturile de cereale ucrainene prin coridorul maritim securizat din Marea Neagră.

În timp ce Turcia încearcă să mențină relații echilibrate cu ambele părți implicate în conflict, Erdogan subliniază necesitatea unei abordări diplomatice pentru a ajunge la o pace justă și durabilă. Cu ochii lumii ațintiți asupra vizitei lui Lavrov, Erdogan face apel la comunitatea internațională să sprijine eforturile de pace și să folosească canalele diplomatice la cel mai înalt nivel pentru a încheia războiul din Ucraina.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;