Alegeri Municipale Critice în Turcia: Erdogan Își Lansează Candidații pentru Recucerirea Ankarei și Istanbulului

Alegeri Municipale Critice în Turcia: Erdogan Își Lansează Candidații pentru Recucerirea Ankarei și Istanbulului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a intrat în cursa electorală pentru alegerile municipale din 31 martie, prezentându-și candidații cu speranța de a recâștiga două dintre cele mai importante bastioane ale țării: Ankara și Istanbul. Aceste orașe, care au trecut în mâinile opoziției în 2019, sunt acum în centrul unei bătălii politice intense, cu implicații semnificative pentru viitorul politic al Turciei.

La Ankara, Turgut Altinok, actualul primar al districtului Keçiören, va reprezenta Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) în încercarea de a detrona actualul primar Mansur Yavas, membru al principalului partid de opoziție (CHP, social-democrat). Ambii candidați împărtășesc un trecut în extrema dreaptă, fiind foști membri ai Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), aliat cu Erdogan din 2018.

La Istanbul, Erdogan l-a desemnat pe Murat Kurum, fost ministru al mediului, să candideze împotriva primarului în funcție, Ekrem Imamoglu, care este văzut ca un posibil rival la alegerile prezidențiale din 2027.

Erdogan a lansat acuzații dure împotriva CHP, afirmând că partidul opoziției "acționează ca un slujitor al imperialismului și terorismului". Această retorică amintește de discursul său din ultimele alegeri prezidențiale, care i-au asigurat victoria la sfârșitul lunii mai.

Aceste alegeri municipale sunt considerate un test crucial pentru AKP, care a dominat scena politică turcă din 2002, dar a suferit o înfrângere umilitoare în 2019 când a pierdut controlul asupra celor mai mari două orașe ale țării. Rezultatul acestor alegeri ar putea redefinește echilibrul puterii în Turcia și ar putea avea consecințe pe termen lung pentru viitorul politic al lui Erdogan și al partidului său.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;