Blocul ARO, Simbol al Modernismului Bucureștean, pe Cale de a Fi Salvat

Blocul ARO, Simbol al Modernismului Bucureștean, pe Cale de a Fi Salvat

Bucureștiul este pe cale de a-și reabilita unul dintre cele mai importante simboluri arhitecturale, blocul ARO, care găzduiește legendarul Cinema Patria. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că procesul de consolidare a clădirii aflate în clasa I de Risc Seismic este în sfârșit pe drumul cel bun, după obținerea acordului proprietarilor.

Construit în anul 1935 și proiectat de arhitectul Horia Creangă, nepotul celebrului povestitor Ion Creangă, blocul ARO a fost prima clădire modernistă din oraș și a devenit un reper cultural prin cinematograful Patria, inaugurat în aceeași perioadă. În ciuda importanței sale culturale și istorice, blocul se află într-o stare avansată de degradare, reprezentând un pericol în cazul unui seism puternic, asemenea celui din 1977.

Procesul de salvare a clădirii va începe cu lucrări de expertizare tehnică, care vor dura aproximativ 60 de zile, urmate de un audit energetic. În final, blocul ARO-Patria va fi înscris în programul Ministerului Dezvoltării pentru a obține fondurile necesare consolidării și reabilitării sale.

Cinema Patria, închis din decembrie 2015 ca urmare a legislației privind clădirile cu risc seismic, este unul dintre cele mai îndrăgite locuri de întâlnire pentru cinefili. Reabilitarea acestui monument istoric nu doar că va proteja viețile celor care locuiesc sau tranzitează zona, dar va și revitaliza un spațiu cultural de mare valoare pentru comunitate.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;