BCE Anticipează Reducerea Dobânzilor După Înfrângerea Inflației

BCE Anticipează Reducerea Dobânzilor După Înfrângerea Inflației

Banca Centrală Europeană (BCE) semnalează un posibil viitor în care dobânzile ar putea scădea, însă numai după ce inflația va fi adusă sub control. Christine Lagarde, președintele BCE, a subliniat că o reducere a dobânzilor este condiționată de stabilizarea inflației la un nivel apropiat de ținta de 2%. Aceste declarații vin în contextul în care zona euro a experimentat o perioadă de creștere a ratelor dobânzilor în încercarea de a tempera inflația crescută.

Într-un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, BCE a majorat dobânzile în zece rânduri succesive între iulie 2022 și septembrie 2023. Chiar dacă ritmul inflației a încetinit după ce a atins un vârf la sfârșitul anului 2022, acesta rămâne peste obiectivul BCE. În decembrie, inflația anuală în zona euro a fost de 2,9%, un ușor avans față de 2,4% în noiembrie.

Lagarde a menționat că, deși Europa nu se confruntă cu o recesiune gravă, provocările economice rămân. Ea a adăugat că salariile sunt așteptate să crească peste nivelul actual al inflației, proces care ar putea dura câțiva ani. În ciuda acestui optimism precaut, BCE a menținut dobânzile nemodificate în ultimele două reuniuni de politică monetară, arătând astfel că lupta cu inflația este încă în desfășurare.

Dobânda la depozite, un indicator cheie pentru activitatea de creditare în zona euro, se menține la un nivel record de 4%. Deși Lagarde nu a oferit o dată exactă pentru posibila reducere a dobânzilor, ea a clarificat că o astfel de măsură va fi luată numai când BCE va fi convinsă că inflația este pe cale de a fi învinsă.

În concluzie, BCE rămâne fermă în politica sa monetară, cu o atenție sporită asupra evoluției inflației și a impactului acesteia asupra economiei. Cu toate acestea, semnalele sugerează că odată ce inflația va fi redusă la un nivel acceptabil, reducerea dobânzilor va deveni o realitate, oferind astfel un semnal pozitiv pentru piețele financiare și economia în general.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;