Alina Gorghiu militează pentru comasarea alegerilor din 2024 pentru a reduce costurile și a evita oboseala electoratului

Alina Gorghiu militează pentru comasarea alegerilor din 2024 pentru a reduce costurile și a evita oboseala electoratului

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a exprimat marți, în cadrul unor conferințe de presă și evenimente publice, dorința de a găsi o soluție pentru comasarea alegerilor din 2024, în contextul în care România se confruntă cu perspectiva organizării a patru tipuri de alegeri într-un singur an. Această inițiativă vine în urma preocupărilor privind costurile ridicate ale procesului electoral și potențialul absenteism al alegătorilor.

Alina Gorghiu a subliniat că suma alocată pentru desfășurarea alegerilor în 2024 este estimată la 3,8 miliarde de lei, o cifră care ar putea fi redusă considerabil prin comasarea alegerilor. Mai mult decât atât, ministrul a menționat că „oboseala electoratului”, cauzată de frecvența ridicată a alegerilor, ar putea să conducă la o participare scăzută la vot.

„Nu mai mult nu mai puțin decât 3,8 miliarde de lei, se cheltuie pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a acestor alegeri. Economia bugetară și evitarea oboselii alegătorilor care ar favoriza absenteismul sunt argumente puternice în favoarea comasării”, a declarat Alina Gorghiu, adăugând că speră ca în luna februarie să se ajungă la un consens în coaliție pentru găsirea unei soluții înțelepte.

Această propunere a fost făcută în contextul unui an electoral care, potrivit ministrului, „întotdeauna presupune un anumit nivel de agitație socială, greve, proteste”, aspecte care ar putea fi diminuate prin reducerea numărului de alegeri.

Alina Gorghiu, care este și lider al organizației PNL Argeș, a făcut aceste declarații în mai multe ocazii, subliniind necesitatea de a fi „corecți cu cetățenii” și de a pune prioritățile naționale înaintea costurilor și eforturilor excesive legate de un calendar electoral încărcat.

Propunerea de comasare a alegerilor este un subiect de actualitate și dezbateri în spațiul public și politic, având în vedere impactul pe care îl poate avea asupra bugetului de stat și asupra implicării cetățenilor în procesul democratic.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;