Senatul României Votează în Unanimitate: Fugarii Vor Plăti Cheltuielile de Aducere în Țară

Senatul României Votează în Unanimitate: Fugarii Vor Plăti Cheltuielile de Aducere în Țară

Senatul României a făcut un pas important în lupta împotriva fenomenului fugarilor, adoptând în unanimitate un proiect de lege care îi obligă pe aceștia să-și suporte cheltuielile de aducere în țară. Inițiativa legislativă, susținută de ministrul Justiției Alina Gorghiu, vine ca un răspuns la suma considerabilă de aproximativ 10.025.000 lei cheltuită de statul român în 2023 pentru repatrierea a 803 fugari. Până în aprilie 2024, alte 233 de persoane au fost aduse înapoi în România.

Conform noii reglementări, persoanele care fug din țară pentru a se sustrage urmăririi penale sau executării pedepsei vor trebui să ramburseze cheltuielile judiciare avansate de stat. Acestea includ cazurile în care a fost emis mandat european de arestare sau când este în desfășurare procedura de extrădare.

Detaliile proiectului sunt clare: dacă fugarul este condamnat definitiv, cheltuielile de aducere în țară devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina acestuia. În situația achitării, costurile rămân la bugetul statului. Mai mult, pentru recuperarea sumelor, ministerul care a efectuat plățile va iniția o acțiune în instanța civilă, care va fi scutită de taxa de timbru și va avea un traseu procesual accelerat.

Această schimbare legislativă este un semnal clar că autoritățile române sunt hotărâte să combată evaziunea de la justiție și să asigure un sistem judiciar mai echitabil, unde cei care încearcă să se sustragă răspunderii să fie în cele din urmă trași la răspundere nu doar penal, ci și financiar.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;