Acordul Ministerului Agriculturii cu Fermierii: Proteste Suspendate și Măsuri de Sprijin Anunțate

Acordul Ministerului Agriculturii cu Fermierii: Proteste Suspendate și Măsuri de Sprijin Anunțate

În urma negocierilor intense și a protestelor susținute de fermieri și transportatori, Ministerul Agriculturii din România, condus de Florin Barbu, a anunțat o serie de măsuri de sprijin semnificative pentru sectorul agricol. Conferința de presă de luni a marcat un moment crucial, încheind negocierile cu reprezentanții fermierilor și protestatarilor, care au blocat punctele de trecere a frontierei și au adus revendicări importante în atenția autorităților.

Printre măsurile anunțate, se numără subvenții consistente, de până la 100 de euro pe hectar pentru culturile din toamna anului 2022, și sprijin în zootehnie. De asemenea, se vor subvenționa integral accizele utilizate în agricultură până în anul 2026. Fermierii vor beneficia de credite cu dobândă redusă, iar pentru utilajele agricole se va permite înregistrarea la primărie cu numere galbene, fără a fi necesară înmatricularea până la sfârșitul anului 2024.

Aceste măsuri vin ca răspuns la nemulțumirile exprimate de fermieri, care au dus la proteste ample și blocarea unor puncte de trecere a frontierei, cel mai afectat fiind Petea. În urma acordului semnat cu Ministerul Agriculturii, mai multe asociații de fermieri au decis să suspende protestele, considerând că măsurile promise reprezintă un prim pas spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă acest sector.

Ministrul Florin Barbu a îndemnat fermierii să se întoarcă acasă, subliniind că negocierile cu Ministerul Agriculturii s-au încheiat cu succes, iar revendicările au fost stabilite printr-un proces verbal. Subliniind importanța agriculturii în economia națională, cu un aport de 2% din PIB, Barbu a reafirmat angajamentul guvernului de a sprijini fermierii români prin bugetul alocat pentru anul 2024.

În plus, se preconizează introducerea unei ordonanțe de urgență pentru amânarea ratelor la creditele cu dobânzi mari până la sfârșitul anului 2024, o măsură care va veni în sprijinul fermierilor afectați de condiții climatice nefavorabile.

Aceste dezvoltări sunt semnificative pentru sectorul agricol din România și reflectă eforturile guvernului de a răspunde nevoilor fermierilor și de a stabiliza situația după protestele recente.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;