Ucraina Alege Să Nu Repatrieze Cu Forța Bărbații Fugiți de Mobilizare, În Ciuda Nevoii de Soldați

Ucraina Alege Să Nu Repatrieze Cu Forța Bărbații Fugiți de Mobilizare, În Ciuda Nevoii de Soldați

În contextul conflictului prelungit cu invadatorii ruși, Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește recrutarea de noi soldați. Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev au făcut o declarație surprinzătoare: nu vor forța repatrierea bărbaților cu vârstă de recrutare care au fugit din țară.

Vicepremierul responsabil cu integrarea europeană, Olga Stefanişina, a subliniat într-un comentariu pentru Deutsche Welle că „nu vor exista restricţii şi nu va exista nicio întoarcere forţată a cetăţenilor ucraineni.” Această decizie vine în ciuda faptului că armata ucraineană se confruntă cu dificultăți în recrutarea de noi soldați, iar bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, apți pentru serviciul militar, pot părăsi țara doar în circumstanțe excepționale.

Recent, Ucraina a înăsprit reglementările legate de recrutare, cerând bărbaților să-și reînnoiască informațiile personale în registrul militar. În plus, săptămâna trecută, ministerul de externe a interzis eliberarea de noi documente de călătorie pentru acești bărbați. Cu toate acestea, Stefanişina a recunoscut că nu există „soluții plăcute” în chestiuni de război, menționând importanța câștigării conflictului.

Între timp, Polonia și Lituania și-au manifestat disponibilitatea de a colabora cu Ucraina pentru repatrierea bărbaților mobilizabili, dar nu s-a ajuns la un acord concret. Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a sugerat că Polonia ar putea ajuta Ucraina să asigure că persoanele supuse serviciului militar obligatoriu se întorc în țară, în timp ce omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, a spus că aceasta este „soluția cea bună”.

Situația este complicată și de faptul că mulți ucraineni încearcă să fugă de război prin traversarea ilegală a frontierelor, cu România și Republica Moldova fiind printre destinațiile alese. Aceste încercări de a evita conflictul subliniază dilema morală și strategică cu care se confruntă Ucraina în încercarea de a-și apăra suveranitatea.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;