SUA Etichetează Rebelii Houthi drept Teroriști în Contextul Atacurilor Mării Roșii

SUA Etichetează Rebelii Houthi drept Teroriști în Contextul Atacurilor Mării Roșii

Într-o mișcare strategică, Statele Unite ale Americii au desemnat mișcarea rebelă Houthi din Yemen ca o organizație teroristă globală, într-o încercare de a descuraja atacurile asupra transportului maritim din Marea Roșie și de a tăia sursele de finanțare ale grupului. Decizia, anunțată de secretarul de stat Antony Blinken, întărește măsurile anterioare și vizează a proteja interesele naționale și economice ale SUA.

Rebelii Houthi, cunoscuți și sub numele de Ansarallah și aliniați Iranului, au fost acuzați de atacuri și deturnări de nave în rutele comerciale vitale din Marea Roșie, intensificând tensiunile în regiune. Desemnarea ca "Specially Designated Global Terrorist" (SDGT) impune sancțiuni aspre, dar include și excepții pentru a minimiza impactul asupra populației civile din Yemen, care se confruntă cu o criză umanitară severă.

Într-o răspândire recentă a violenței, rebelii Houthi au revendicat un atac asupra unei nave americane, Genco Picardy, în Golful Aden, doar la câteva ore după ce SUA i-au reclasificat ca entitate teroristă. Incidentul a fost confirmat de Agenția britanică pentru Siguranță Maritimă și de compania Ambrey, specializată în riscuri maritime, care a anunțat că echipajul și nava sunt în siguranță.

Administrația președintelui Joe Biden a subliniat că sancțiunile nu vizează populația din Yemen și a promis să colaboreze cu agențiile de ajutor umanitar pentru a asigura că desemnarea nu va împiedica livrările de alimente și ajutor. De asemenea, Departamentul de Trezorerie al SUA a emis licențe care autorizează anumite tranzacții cu Houthi, inclusiv cele legate de mărfuri agricole și ajutor umanitar.

Rebelii Houthi au avertizat că vor continua să țintească navele implicate în conflictul israeliano-palestinian și că nu vor ezita să se apere. În ciuda presiunilor internaționale, Houthi insistă că atacurile lor sunt justificate și în sprijinul palestinienilor.

Cu toate acestea, ONU și organizațiile umanitare au exprimat îngrijorări legate de impactul sancțiunilor asupra populației yemenite și au cerut clarificări privind excepțiile, subliniind necesitatea continuării activităților comerciale pentru a susține nevoile umanitare ale țării.

Această desemnare reprezintă un nou capitol în conflictul îndelungat din Yemen și subliniază complexitatea luptei împotriva terorismului în contextul geopolitic actual.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;