SUA Răspund cu Forță la Atacurile Milițiilor Susținute de Iran din Irak

SUA Răspund cu Forță la Atacurile Milițiilor Susținute de Iran din Irak

Într-un climat de tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii au lansat lovituri aeriene asupra unor facilități din Irak, ca răspuns la seria de atacuri îndreptate împotriva militarilor americani. Aceste acțiuni militare vin în contextul în care trupele SUA au fost ținta a aproximativ 150 de atacuri de la începutul tensiunilor dintre Israel și Hamas, amplificând presiunea asupra administrației Biden de a acționa decisiv.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a comunicat că loviturile au fost "necesare și proporționale" și au vizat grupul de miliție Kataib Hezbollah, cunoscut pentru legăturile sale cu Iranul. Aceste lovituri de precizie au ca scop neutralizarea amenințărilor la adresa personalului american și a aliaților săi din regiune.

În urma acestor acțiuni, o sursă medicală irakiană și o sursă din interiorul miliției au raportat decesul a cel puțin doi militanți și rănirea altor patru persoane. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al miliției Kataib Hezbollah a promis că atacurile împotriva intereselor americane vor continua, acuzând SUA de sprijinirea campaniei Israelului împotriva Hamas.

În ciuda acestor evenimente, SUA mențin prezența militară în regiune, cu 900 de soldați în Siria și 2.500 în Irak, cu scopul de a preveni reînvierea grupării teroriste Statul Islamic. Totuși, premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a cerut retragerea rapidă a forțelor americane, în urma unui atac cu drone la Bagdad.

Pentagonul subliniază că trupele americane sunt staționate în Irak la invitația guvernului de la Bagdad și că nu a fost informat oficial despre niciun plan de retragere. Situația din Irak rămâne volatilă, cu facțiuni susținute de Iran care exercită o influență semnificativă în coaliția de guvernare.

În aceste condiții complexe, SUA continuă să își afirme poziția și să răspundă la amenințările la adresa securității sale și a aliaților săi, menținându-și angajamentul în lupta împotriva terorismului și instabilității din regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;