Situația Critică a Apărării Aeriene din Ucraina: Centrala Termică Trypilska Distrusă în Lipsa Rachetelor Interceptoare

Situația Critică a Apărării Aeriene din Ucraina: Centrala Termică Trypilska Distrusă în Lipsa Rachetelor Interceptoare

Într-un context marcat de intensificarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a evidențiat vulnerabilitatea apărării aeriene a țării, după ce centrala termică Trypilska, cea mai mare din regiunea Kiev, a fost complet distrusă de un atac rusesc. Într-o declarație recentă, Zelenski a explicat că incapacitatea Ucrainei de a respinge atacul a fost cauzată de lipsa rachetelor interceptoare, resursele apărării antiaeriene fiind epuizate.

Centrala Trypilska, cu o capacitate teoretică de 1.800 MW, nu numai că alimenta Kievul, dar și regiunile învecinate Jîtomîr și Cerkasî. Loviturile rusești și incendiul care a urmat au lăsat regiunea fără o sursă majoră de energie electrică, pe fondul unui conflict care a pus presiune imensă pe infrastructura energetică a Ucrainei. Imaginile cu incendiul masiv de la centrală, difuzate pe rețelele sociale, au subliniat amploarea distrugerilor.

Rusia a lansat un atac masiv în noaptea de 10 spre 11 aprilie, utilizând 82 de drone și rachete, dintre care forțele aeriene ucrainene au reușit să doboare o proporție semnificativă. Cu toate acestea, lipsa rachetelor defensive a fost decisivă în cazul centralei Trypilska. Zelenski a avertizat că țara sa ar putea rămâne complet fără mijloace de apărare dacă atacurile continuă cu aceeași intensitate.

În ciuda apelurilor Kievului pentru ajutor în materie de apărare aeriană, aliații occidentali au fost până acum reticenți în a furniza sisteme suplimentare. Ucraina susține că ar avea nevoie de cel puțin 25 de sisteme Patriot pentru a-și proteja eficient teritoriul. Germania a răspuns recent prin promisiunea de a livra un sistem de apărare antiaeriană suplimentar.

Distrugerea centralei Trypilska reprezintă o nouă lovitură pentru sistemul energetic al Ucrainei, care a suferit pierderi semnificative de capacitate de generare a energiei electrice în urma atacurilor recente. Cu o situație energetică deja fragilă și iarna apropiindu-se, locuitorii sunt îndemnați să economisească energia electrică pentru a face față provocărilor care vin odată cu pierderea acestor resurse vitale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;