Dialogul Scholz-Xi Jinping: Pasi către o soluție pașnică în conflictul din Ucraina

Dialogul Scholz-Xi Jinping: Pasi către o soluție pașnică în conflictul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele chinez Xi Jinping au pus bazele unei discuții orientate spre o rezolvare pașnică a situației din Ucraina, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Beijing. Olaf Scholz, într-o postare pe o platformă socială, a menționat că „Întâlnirea mea cu președintele Xi va aborda de asemenea felul în care putem contribui mai mult la o pace dreaptă în Ucraina”, subliniind importanța unui „schimb intensiv” între guvernele Germaniei și Chinei.

În timpul vizitei de trei zile a cancelarului german în China, Xi Jinping a exprimat sprijinul pentru convocarea unei conferințe internaționale de pace, recunoscută de ambele părți implicate în conflict, Rusia și Ucraina. Această conferință ar urma să includă participarea tuturor actorilor relevanți și să se bazeze pe principiile Organizației Națiunilor Unite, inclusiv opoziția față de utilizarea armelor nucleare și respectarea dreptului umanitar internațional.

Președintele Chinei a propus patru principii de bază pentru a preveni escaladarea crizei și pentru a restabili pacea cât mai rapid posibil. Acestea includ menținerea păcii și stabilității, calmarea situației fără a „turna gaz pe foc”, crearea condițiilor pentru pace și reducerea impactului negativ al crizei asupra economiei mondiale.

Cancelarul Scholz a subliniat impactul negativ al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securității europene și a ordinei internaționale, punctând nevoia de a ajunge la o „pace dreaptă”. China și-a exprimat poziția de neutralitate față de conflict, promovând dialogul de pace și cooperarea cu toate părțile, inclusiv cu Germania.

Cu toate acestea, pozițiile părților implicate în conflict rămân divergente, Rusia solicitând recunoașterea „noilor realități de pe teren”, iar Ucraina cerând retragerea trupelor ruse și restabilirea integrității sale teritoriale.

În contextul acestui dialog important, lumea așteaptă cu interes evoluțiile viitoare și posibilele căi de rezolvare a conflictului din Ucraina.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;