Siguranța rutieră sporită: Noile marcaje sonore la intrările în localități și treceri

Siguranța rutieră sporită: Noile marcaje sonore la intrările în localități și treceri

Autoritățile române au implementat o nouă măsură de siguranță rutieră, introducând marcaje sonore la intrările în localități, la trecerile de pietoni și la cele de cale ferată. Această inițiativă, care a intrat în vigoare săptămâna aceasta, vizează reducerea accidentelor rutiere printr-o mai bună avertizare a șoferilor.

Marcajele sonore, cunoscute și ca benzi de avertizare sonoră, provoacă o vibrație puternică a vehiculului atunci când sunt trecute cu viteza, alertând astfel conducătorii auto să încetinească. Potrivit lui Flavius Pavăl de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), aceste marcaje sunt însoțite de radare care măsoară viteza vehiculelor, însă nu vor fi folosite pentru a sancționa, ci mai degrabă pentru a avertiza.

Un exemplu concret al necesității acestor marcaje este Drumul Național 1 la intrarea în orașul Otopeni, unde majoritatea șoferilor depășesc limita legală de viteză de 70 km/h. Marcajele rezonatoare vor emite o vibrație puternică a mașinii pentru a avertiza șoferii care circulă cu viteză excesivă.

CNAIR are în plan să implementeze aceste marcaje în următorii doi ani la intrarea în 145 de locații de pe drumurile naționale. Emil Gîtej, specialist în circulație rutieră, subliniază importanța înțelegerii semnificației acestor noi marcaje de către utilizatorii drumurilor publice.

În plus, polițiștii rutieri au acum responsabilități suplimentare, fiind obligați să menționeze în rapoartele de accident „calitatea semnalizării”. Această măsură subliniază rolul semnalizării rutiere adecvate în prevenirea accidentelor.

Responsabilitatea pentru marcarea drumurilor județene și comunale revine autorităților locale, iar legea nu stabilește un termen limită pentru finalizarea acestora. Totuși, este de așteptat ca aceste marcaje să contribuie la creșterea siguranței rutiere și la conștientizarea necesității respectării limitelor de viteză.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;