Serbia Întărește Apărarea în Contextul Tensiunilor cu Kosovo și Reacția SUA

Serbia Întărește Apărarea în Contextul Tensiunilor cu Kosovo și Reacția SUA

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat recent o investiție masivă în sectorul apărării, în valoare de aproximativ un miliard de euro, în contextul tensiunilor crescânde cu Kosovo și decizia SUA de a vinde rachete antitanc către această țară. Vucic a acuzat anumite țări NATO, inclusiv SUA, de a înarma Kosovo cu scopul declarat de a "extermina complet populația sârbă" din regiune.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu o majoritate etnică albaneză, și-a proclamat independența în 2008, un act pe care Serbia încă nu îl recunoaște. Prezența NATO în Kosovo are rolul de a asigura securitatea, în special a minorității sârbe concentrată majoritar în partea de nord a țării.

Într-un gest de afirmare a suveranității și de consolidare a apărării naționale, Serbia își va mări bugetul pentru apărare în 2024, adăugând două pachete suplimentare de investiții și sprijinind producția locală de armament. Această decizie vine în urma aprobării de către SUA a vânzării de rachete Javelin către Kosovo, un gest considerat "foarte dezamăgitor" de către Belgrad.

Președintele Vucic a subliniat că, în ciuda acestui dezacord, Serbia va continua să acționeze responsabil și să contribuie la stabilitatea în regiunea Balcanilor, menținând în același timp relații de colaborare cu Statele Unite.

Această mișcare de reînarmare a Serbiei ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor dintre Kosovo și Serbia și stabilitatea regională în Balcani. Comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile, în speranța că dialogul și diplomația vor prevala în fața escaladării tensiunilor militare.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;