Scandal în asigurări: Broker acuzat de falsificarea polițelor RCA pentru vehiculele ISU București
Un caz de fraudă în domeniul asigurărilor zguduie capitala României, după ce patronul unei firme de brokeraj a fost pus sub acuzare pentru falsificarea a peste 100 de polițe RCA destinate autovehiculelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov. Acesta este acuzat că a manipulat datele din platforma Webtool pentru a obține sume de bani mai mari de la o cunoscută companie de asigurări.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au declanșat acțiunea penală împotriva bărbatului pentru infracțiuni de instigare la fraudă informatică și uz de fals. Se pare că, în perioada 06.10.2021-20.09.2022, brokerul a instruit angajații să înregistreze în mod fals că vehiculele ISU nu erau înmatriculate, determinând astfel emiterea unor polițe RCA cu prime de asigurare diminuate. Ulterior, el modifica polițele, majorând sumele pe primele de asigurare și le remitea beneficiarului asigurat.
Ancheta a relevat că prin această schemă de fraudă, brokerul a obținut beneficii materiale semnificative, creând un prejudiciu în patrimoniul companiei de asigurare de peste 700.000 de lei.
În contextul acestui caz, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a intervenit, menționând că urmărește respectarea legislației asigurărilor de către societățile din domeniu. ASF a sancționat brokerul în cauză în anul precedent cu o amendă de 21.800 lei pentru încălcarea mai multor prevederi legale, inclusiv cele legate de informarea clienților cu privire la conflictele de interese și natura remunerației.
Fast Broker – Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L., firma implicată în scandal, a fost înființată în 2002 și a înregistrat venituri și profituri în creștere în ultimii ani, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.
Citește și:
Scandal în Sport: Antrenor de Înot la Dinamo, Arestat pentru Agresiune Sexuală
Scandal Politic în Noua Zeelandă: Deputată Demisionează După Furturi Din Magazine de Lux
Acest caz subliniază importanța supravegherii atente a activităților de brokeraj în asigurări și necesitatea unui cadru legislativ strict pentru protejarea intereselor clienților și prevenirea fraudelor.