Sâmbăta Mare 2024: Miracolul Sfintei Lumini de la Ierusalim Ajunge în România

Sâmbăta Mare 2024: Miracolul Sfintei Lumini de la Ierusalim Ajunge în România

Anul acesta, Sâmbăta Mare, care cade pe 4 mai, marchează un moment de profundă spiritualitate pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. În această zi specială, tradițiile și obiceiurile se împletesc cu emoția așteptării Sfintei Lumini, simbol al Învierii Domnului, care va fi adusă de la Ierusalim și distribuită în toate colțurile României.

Sfânta Lumină, un miracol recunoscut în credința ortodoxă, se aprinde în mod divin la Mormântul Sfânt din Ierusalim în timpul Vecerniei Mari. Momentul sacru este așteptat cu sufletul la gură de credincioși, iar anul acesta transmisiunea în direct a evenimentului a permis tuturor să fie martori la aprinderea luminii.

Patriarhia Română, printr-o tradiție începută de Patriarhul Daniel în 2009, se asigură că Sfânta Lumină ajunge la credincioșii din țară. În seara zilei de Sâmbătă Mare, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, va aduce lumina la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni. De aici, lumina va fi distribuită în toate eparhiile și parohiile din România, inclusiv la Chișinău, pentru Mitropolia Basarabiei.

În această zi, gospodinele finalizează pregătirile pentru masa de Paște, iar seara, coșurile pline cu bucate tradiționale sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Înainte de miezul nopții, lumina primită la slujba de Înviere este dusă și la cimitir, pentru a împărtăși vestea Învierii și celor adormiți.

Sosirea Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhală este un moment deosebit, programat în jurul orei 19:00, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va primi lumina și o va împărtăși credincioșilor adunați. Acest act simbolic întărește unitatea și credința comunității ortodoxe.

Sâmbăta Mare este o zi de reflecție, dar și de bucurie anticipată, când creștinii se pregătesc să celebreze Învierea Domnului cu inimile pline de speranță și lumina Sfântă în casele lor.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;