România Întărește Apărarea Aeriană cu Noi Aeronave F-16 de la Norvegia

România Întărește Apărarea Aeriană cu Noi Aeronave F-16 de la Norvegia

România face un pas important în consolidarea securității naționale și a apărării spațiului aerian al NATO cu sosirea unei noi serii de avioane multirol F-16 Fighting Falcon, achiziționate de la Regatul Norvegiei. Vineri, trei dintre aceste aeronave au aterizat la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, un eveniment ce marchează continuarea eforturilor de modernizare a Forțelor Aeriene Române.

Această livrare face parte dintr-un contract semnat în noiembrie 2022, prin care România a achiziționat 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, cu motoare de rezervă și suport logistic, pentru suma de 388 milioane de euro. Aeronavele sunt livrate în stare operațională și sunt prevăzute să servească Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, acoperind astfel perioada de tranziție către avioanele de generația a V-a, F-35, al căror plan de achiziție a fost aprobat de Parlamentul României.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța acestor avioane pentru menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a agresiunilor pe flancul estic. El a adăugat că achiziția va asigura îndeplinirea cerințelor NATO și va implica industria națională de apărare în mentenanța și modernizarea aeronavelor, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forțele Aeriene Române dispun de 20 de avioane F-16, iar toate aeronavele vor fi modernizate la aceeași configurație pentru a asigura interoperabilitatea și eficiența operațională. Această serie de achiziții demonstrează angajamentul României față de modernizarea capacităților sale de apărare și alinierea la standardele NATO, consolidând astfel securitatea națională și regională.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;