România Avansează în Negocieri pentru Achiziția Obuzierelor K9 Thunder

România Avansează în Negocieri pentru Achiziția Obuzierelor K9 Thunder

România este pe cale să întărească capabilitățile sale de apărare prin potențiala achiziție a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, un sistem de artilerie modern produs în Coreea de Sud. Compania Hanwha, producătorul acestor obuziere, a rămas singurul ofertant în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar negocierile sunt într-un stadiu avansat.

Sistemul K9 Thunder este remarcat pentru performanțele sale impresionante, având o rază maximă de acțiune de 54 de kilometri și o viteză de deplasare de peste 67 km/h. Aceste caracteristici îl fac un răspuns rapid și eficient în situații de conflict, așa cum a fost demonstrat în 2010, când a fost folosit de Coreea de Sud într-un schimb de focuri cu Coreea de Nord.

Importanța acestei achiziții este subliniată și de planurile Hanwha de a deschide o linie industrială în România, ceea ce ar contribui nu doar la îmbunătățirea capabilităților de apărare ale țării, dar și la dezvoltarea industriei militare locale. În plus, K9 Thunder este deja în uz în nouă țări, inclusiv cinci membre NATO, ceea ce îl face un sistem de artilerie verificat și de încredere.

Contractul estimat la peste 850 de milioane de euro pentru achiziția sistemelor K9 include, pe lângă obuziere, proiectile explozive, fumigene, de iluminare și inerte, precum și echipamentele aferente pentru transport, observare și cercetare acustică. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri bugetare, iar durata contractului este de 60 de luni.

Această mișcare strategică vine în contextul în care președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială în Coreea de Sud, unde sunt programate semnări de memorandumuri între cele două guverne, inclusiv în domeniul Apărării. Această achiziție ar putea reprezenta un pas important în modernizarea și consolidarea apărării naționale a României.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;