Republica Moldova Declares Imperial Flag Promoted by Putin as Extremist Symbol

Republica Moldova Declares Imperial Flag Promoted by Putin as Extremist Symbol

Republica Moldova a făcut un pas decisiv în lupta împotriva simbolurilor care promovează imperialisme și agresiune, marcând o nouă etapă în consolidarea securității naționale și a identității statale. Într-o decizie recentă a Judecătoriei Chișinău, drapelul imperial rus, promovat de președintele Vladimir Putin ca emblemă a „Noii Rusii”, a fost declarat extremist și, prin urmare, interzis pe teritoriul țării.

Acest steag, cu cele trei linii orizontale de culoare alb, galben și negru, care a servit ca drapel național al Imperiului Rus în perioada 1858-1896, a fost reînviat de Kremlin în contextul acțiunilor militare din Ucraina. Utilizat în regiunile ocupate ale Ucrainei, precum Donețk și Luhansk, și chiar în unele manifestații pro-ruse din Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova, simbolul a stârnit îngrijorare și a fost subiectul unei decizii judiciare la 3 aprilie, la solicitarea Procuraturii Generale și a altor instituții statale.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău poate fi contestată în apel în termen de 30 de zile de la pronunțare, însă semnificația ei depășește cadrul legal, trimițând un mesaj puternic împotriva propagandei și a simbolurilor care glorifică agresiunea și imperialismul.

Nu este prima dată când Republica Moldova ia astfel de măsuri. În primăvara anului 2022, Parlamentul a votat interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe și a însemnelor „V” și „Z”, asociate cu armata rusă în conflictul din Ucraina. Aceste acțiuni reflectă determinarea țării de a se distanța de influența rusă și de a proteja integritatea sa teritorială și suveranitatea.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;