Președintele Iohannis subliniază necesitatea apărării antirachetă a României în contextul conflictului din Ucraina

Președintele Iohannis subliniază necesitatea apărării antirachetă a României în contextul conflictului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat importanța menținerii apărării antirachetă a țării în contextul actual al conflictului din Ucraina. Într-o declarație recentă, Iohannis a respins posibilitatea ca România să rămână fără apărare antirachetă, subliniind că orice decizie privind cedarea unei baterii Patriot Ucrainei va fi luată în cadrul Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), după consultarea cu specialiștii.

Președintele a menționat că nu este de dorit o dezbatere publică largă pe această temă și a reiterat că, în cazul în care România va ceda ceva, trebuie să primească altceva în schimb. În plus, a asigurat cetățenii că România este o țară sigură și că nu există o amenințare directă, însă a subliniat importanța pregătirii pentru evenimente neașteptate și valoarea apartenenței la NATO și Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a vorbit despre probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară, și a subliniat necesitatea unei capacități defensive credibile pentru descurajarea amenințărilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă cu interes decizia României, a menționat Iohannis, referindu-se la discuția telefonică recentă dintre cei doi lideri. Între timp, Iohannis a precizat că nu există un orizont de timp stabilit pentru luarea deciziei privind transferul sistemului Patriot.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;