Klaus Iohannis subliniază necesitatea reprezentării Estului Europei în pozițiile de top ale UE

Klaus Iohannis subliniază necesitatea reprezentării Estului Europei în pozițiile de top ale UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a accentuat importanța echilibrului regional în alegerea liderilor Uniunii Europene, subliniind că este esențial ca și statele membre din partea de Est să fie reprezentate în pozițiile relevante ale blocului comunitar. Într-o serie de declarații recente, Iohannis a menționat că ar fi „inadmisibil” ca nicio funcție de conducere să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, remarcând că acest lucru a constituit o eroare în trecut și că speră să nu se repete.

Președintele a făcut aceste comentarii în contextul discuțiilor cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și înaintea discursului său în cadrul dezbaterii „This is Europe” desfășurată la Strasbourg. Iohannis a evitat să facă speculații legate de o posibilă candidatură pentru o funcție la nivel european după încheierea mandatului său de președinte al României, insistând însă pe ideea că reprezentarea regională este vitală pentru coeziunea și stabilitatea Uniunii Europene.

Speculațiile privind o eventuală candidatură a lui Iohannis pentru poziția de președinte al Consiliului European au circulat pe fondul unei liste restrânse de foști lideri UE, însă președintele a menționat că astfel de discuții sunt premature și că atenția sa este concentrată pe responsabilitățile curente.

În viziunea liderului român, distribuirea echitabilă a rolurilor de conducere între statele membre ale UE este un factor cheie în prevenirea sentimentelor de marginalizare și în promovarea unei Uniuni Europene unite și puternice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;