Operațiunea Internațională Expune Schema de Fraudă de 600 de Milioane de Euro a Fondurilor UE

Operațiunea Internațională Expune Schema de Fraudă de 600 de Milioane de Euro a Fondurilor UE

Într-o acțiune coordonată la nivel european, autoritățile judiciare au dezvăluit o rețea infracțională acuzată de fraudarea fondurilor UE destinate redresării post-pandemice, confiscând bunuri de peste 600 de milioane de euro și arestând 22 de persoane. Ancheta, care a implicat poliția din Italia, România și alte state membre, a scos la iveală o schemă complexă de spălare a banilor și utilizarea de companii fantomă pentru a accesa ilegal subvențiile.

Conform informațiilor furnizate de Parchetul European (EPPO) și autoritățile italiene, grupul infracțional a folosit tehnologii avansate, precum servere cloud în țări cu legislație permisivă, criptomonede și inteligența artificială, pentru a crea documente false și a ascunde activitățile ilicite. Printre bunurile confiscate se numără mașini de lux, ceasuri Rolex, aur, bijuterii și criptomonede.

Italia, care a primit aproape 200 de miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE, este sub presiune să utilizeze eficient aceste resurse pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare și digitalizare. Cu toate acestea, numărul anchetelor privind fraudele legate de aceste fonduri a crescut alarmant în 2023, cu peste 200 de cazuri deschise în comparație cu doar 15 în anul precedent.

Această operațiune demonstrează hotărârea autorităților de a combate corupția și de a proteja integritatea fondurilor UE, care sunt vitale pentru redresarea economică a statelor membre în urma pandemiei COVID-19.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;