Operațiunea Internațională Expune Schema de Fraudă de 600 de Milioane de Euro a Fondurilor UE
Într-o acțiune coordonată la nivel european, autoritățile judiciare au dezvăluit o rețea infracțională acuzată de fraudarea fondurilor UE destinate redresării post-pandemice, confiscând bunuri de peste 600 de milioane de euro și arestând 22 de persoane. Ancheta, care a implicat poliția din Italia, România și alte state membre, a scos la iveală o schemă complexă de spălare a banilor și utilizarea de companii fantomă pentru a accesa ilegal subvențiile.
Conform informațiilor furnizate de Parchetul European (EPPO) și autoritățile italiene, grupul infracțional a folosit tehnologii avansate, precum servere cloud în țări cu legislație permisivă, criptomonede și inteligența artificială, pentru a crea documente false și a ascunde activitățile ilicite. Printre bunurile confiscate se numără mașini de lux, ceasuri Rolex, aur, bijuterii și criptomonede.
Italia, care a primit aproape 200 de miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE, este sub presiune să utilizeze eficient aceste resurse pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare și digitalizare. Cu toate acestea, numărul anchetelor privind fraudele legate de aceste fonduri a crescut alarmant în 2023, cu peste 200 de cazuri deschise în comparație cu doar 15 în anul precedent.
Această operațiune demonstrează hotărârea autorităților de a combate corupția și de a proteja integritatea fondurilor UE, care sunt vitale pentru redresarea economică a statelor membre în urma pandemiei COVID-19.