Măsuri de sprijin pentru transportatori: Compensare a accizei la motorină și creșterea prețurilor la carburanți

Măsuri de sprijin pentru transportatori: Compensare a accizei la motorină și creșterea prețurilor la carburanți

Transportatorii și distribuitorii din România primesc o mână de ajutor de la Guvern prin compensarea accizei la motorină, ca răspuns la creșterile succesive ale prețurilor la carburanți. Ministerul Finanțelor a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, acciza la benzină a crescut cu 29 de bani pe litru, iar cea la motorină cu 26 de bani pe litru. În plus, o nouă majorare este programată pentru 1 iulie, cu 43 de bani/litru la benzină și 39 bani pe litru la motorină.

În acest context, pentru a atenua impactul asupra sectorului de transport, Guvernul propune o schemă de ajutor de stat care prevede un grant de 13 bani pe litru de motorină. Această măsură este destinată operatorilor economici licențiați în România care efectuează transport rutier de mărfuri sau de persoane. Bugetul alocat acestei scheme este de 180 de milioane de lei și vizează aproximativ 4.000 de operatori economici.

Pentru a beneficia de această compensare, transportatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care deținerea unei licențe comunitare eliberate în România și a cel puțin unui vehicul eligibil. De asemenea, nu trebuie să fie declarați inactivi sau să fi primit alte compensații pentru activitatea de transport, cu excepția transportului public local de persoane.

Cererile de compensare a creșterii accizei la motorină se depun la Autoritatea Rutieră Română, iar Ministerul Finanțelor va colabora cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Rutieră Română pentru a gestiona și evalua aceste cereri.

Această inițiativă vine ca un suport necesar pentru industria de transport, având în vedere presiunile economice crescute și impactul pe care prețurile la carburanți îl au asupra costurilor operaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;