Klaus Iohannis Susține Reducerea Numărului de Scrutine prin Comasarea Alegerilor
Președintele României, Klaus Iohannis, a exprimat miercuri, la Strasbourg, deschiderea sa față de ideea comasării alegerilor, o măsură ce ar putea reduce semnificativ numărul de scrutine într-un an electoral încărcat. Prin această declarație, șeful statului își arată suportul pentru inițiativa coaliției de guvernare PSD-PNL de a organiza simultan alegerile europarlamentare cu cele locale și alegerile parlamentare cu primul tur al prezidențialelor.
Această propunere vine în urma unui consens atins în cadrul Coaliției, care sugerează ca europarlamentarele și alegerile locale să fie comasate și să aibă loc pe data de 9 iunie, urmate în noiembrie de comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca orice comasare să fie realizată în conformitate cu prevederile legale, constituționale și să fie planificată și comunicată corespunzător.
Citește și:
România se angajează în modernizarea energetică nucleară cu suportul AIEA
Cerere de Aviz pentru Urmărirea Penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei
Marcel Ciolacu susține candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO
Până în 2004, România a avut un istoric de comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, când mandatul președintelui era de patru ani. Cu modificarea mandatului prezidențial la cinci ani, aceste scrutine nu s-au mai suprapus.
Decizia finală privind comasarea alegerilor este așteptată să fie anunțată oficial în curând, după ce liderii PNL și PSD au discutat și au ajuns la un acord preliminar. În ciuda acestui acord, PSD a decis să nu inițieze demersuri legislative în acest sens, în timp ce PNL l-a mandatat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă să negocieze comasarea în coaliție.
Este clar că tema comasării alegerilor este de actualitate și va continua să fie un subiect de interes în peisajul politic românesc, în contextul unui an electoral cu patru rânduri de alegeri, considerate de mulți ca fiind o povară logistică și financiară.