Inflația în România: O scădere semnificativă în martie cu perspective de stabilizare

Inflația în România: O scădere semnificativă în martie cu perspective de stabilizare

România înregistrează o scădere semnificativă a ratei anuale a inflației în luna martie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). De la o valoare de 7,23% în februarie, inflația a coborât la 6,61%, marcând o tendință de stabilizare a prețurilor pe piață.

Această evoluție pozitivă este reflectată în scumpirea mărfurilor alimentare cu 2,81%, a celor nealimentare cu 8,06%, și a serviciilor cu 10,20%. În ciuda acestor creșteri, rata inflației de la începutul anului 2024 (martie comparativ cu decembrie 2023) a fost de numai 2,4%, indicând o temperare a creșterii prețurilor.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,7%, de la 4,8% estimat în noiembrie, și anticipează o rată de 3,5% pentru sfârșitul anului 2025. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că, deși s-a înregistrat o întrerupere temporară în ianuarie, se așteaptă ca rata anuală a inflației să urmeze o traiectorie generală de scădere.

Dintre produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimele 12 luni, conservele de fructe se remarcă cu o creștere de 12,35%, în timp ce făina a înregistrat cea mai mare ieftinire, cu 30,59%. De asemenea, detergenții au cunoscut o creștere de 24,36%, iar serviciile poştale s-au scumpit cu 26,94%.

Aceste date sugerează că, deși există variații de prețuri în diferite sectoare, tendința generală este una de scădere a inflației, cu speranța revenirii în intervalul țintit de BNR în anul 2025.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;