Guvernul României anunță demararea construcției spitalelor regionale din Iași și Cluj, investiții de 1,5 miliarde euro prin PNRR

Guvernul României anunță demararea construcției spitalelor regionale din Iași și Cluj, investiții de 1,5 miliarde euro prin PNRR

Guvernul României a marcat un moment istoric prin semnarea contractelor pentru construcția a două spitale regionale de urgență în orașele Iași și Cluj, un pas major pentru sistemul de sănătate și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale la nivel regional. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au participat la ceremonia oficială, subliniind importanța acestui proiect demarat acum 15 ani și care acum devine realitate.

Investiția totală pentru cele două spitale se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), sumă inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Premierul Ciolacu a exprimat mândria, dar și o anumită reținere, având în vedere că discuțiile despre aceste spitale regionale au fost o promisiune electorală repetată de-a lungul anilor, fără a se concretiza până în prezent.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va avea o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație, devenind astfel principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord-Est a României. Pe de altă parte, Spitalul Regional de Urgență din Cluj este planificat să dispună de 849 de paturi și o gamă largă de facilități, devenind centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord-Vest.

Termenul de implementare pentru aceste proiecte este până în anul 2026, iar constructorii selectați prin licitație, Ness Proiect Europe SRL pentru Iași și Ubitech Construcții SRL pentru Cluj, au contracte de 16 luni pentru execuție și mentenanță.

Această inițiativă reprezintă un pas înainte pentru modernizarea infrastructurii medicale din România și oferă speranța că, în viitorul apropiat, pacienții vor beneficia de servicii medicale la standarde europene, direct în regiunile lor.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;