Finlanda Marchează Debutul în NATO cu Participarea la Exercițiul Militar Nordic Response 2024

Finlanda Marchează Debutul în NATO cu Participarea la Exercițiul Militar Nordic Response 2024

Într-o demonstrație de solidaritate și forță colectivă, Finlanda participă pentru prima dată ca membru cu drepturi depline al NATO în cadrul exercițiului militar Nordic Response 2024. Acesta este unul dintre cele mai mari exerciții militare ale Alianței Nord-Atlantice din ultimele decenii, sub numele de Steadfast Defender 24, și se desfășoară în nordul Europei, implicând peste 20.000 de soldați din 14 națiuni.

Cu o prezență impresionantă de peste 4.000 de soldați, Finlanda își afirmă angajamentul față de apărarea colectivă a regiunilor alianței, consolidând astfel securitatea la frontiera sa de 1.340 de kilometri cu Rusia. Aderarea Finlandei la NATO în aprilie 2023 a fost un pas istoric, marcând o schimbare de paradigmă după decenii de politică de nealiniere militară.

Exercițiul, care va dura până pe 15 martie, include manevre terestre, maritime și aeriene, cu aproximativ jumătate din trupe antrenându-se pe uscat și restul pe mare și în aer. Peste 50 de submarine, fregate, corvete și un portavion, alături de peste 100 de aeronave de luptă, avioane de transport și de recunoaștere maritimă, precum și elicoptere, sunt implicate în acest amplu antrenament.

Norvegia conduce exercițiul, punând accent pe apărarea și protecția regiunii scandinave. Participarea extinsă a țărilor membre NATO, inclusiv Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Statele Unite, demonstrează coeziunea și capacitatea operațională a alianței de a apăra întreaga zonă a Alianței.

În contextul tensiunilor crescânde dintre NATO și Rusia, în urma invaziei în Ucraina, Steadfast Defender 24 și Nordic Response 24 reprezintă un mesaj clar al determinării și unității NATO în fața provocărilor de securitate.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;