Curtea Penală Internațională Emit Mândate de Arestare pentru Comandanții Ruși Kobylash și Sokolov

Curtea Penală Internațională Emit Mândate de Arestare pentru Comandanții Ruși Kobylash și Sokolov

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a anunțat emiterea unor mandate de arestare împotriva a doi înalți comandanți ruși, generalul Serghei Ivanovici Kobylash și amiralul Viktor Nikolaevici Sokolov, în legătură cu presupuse crime de război comise în timpul conflictului din Ucraina.

Generalul Kobylash, șeful aviației de rază lungă a Rusiei, și amiralul Sokolov, fost comandant al flotei rusești de pe Marea Neagră, sunt acuzați de atacuri îndreptate împotriva infrastructurii civile, inclusiv centrale și substații electrice din Ucraina, în perioada din 10 octombrie 2022 până cel puțin la 9 martie 2023. Aceste atacuri au cauzat prejudicii și daune civile accidentale considerate excesive în raport cu orice avantaj militar anticipat.

Mandatele de arestare au fost emise ca urmare a investigațiilor procurorilor ucraineni asupra posibilelor crime de război, în timp ce Rusia neagă orice acuzații privind țintirea deliberată a infrastructurii civile. Cu toate acestea, CPI susține că există motive rezonabile de a crede că cei doi comandanți sunt responsabili de acte inumane care au cauzat suferințe grave sau vătămări ale sănătății fizice și mentale ale populației civile.

Pe lângă mandatele pentru Kobylash și Sokolov, CPI a emis anterior mandate și pe numele liderului rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Rusia, care nu recunoaște autoritatea CPI, a reacționat prin emiterea unui mandat de căutare pentru procurorul-șef al instanței, Karim Khan.

Aceste dezvoltări subliniază tensiunile crescânde dintre comunitatea internațională și Rusia, în contextul unui conflict care continuă să genereze preocupări grave privind respectarea drepturilor omului și a legilor internaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;