Corupția în sistemul medical: Mită prin Revolut la Institutul „Marius Nasta” din București

Corupția în sistemul medical: Mită prin Revolut la Institutul „Marius Nasta” din București

Într-o epocă în care tehnologia digitală pătrunde în toate aspectele vieții, inclusiv în cele mai întunecate colțuri ale corupției, un caz recent de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București dezvăluie o nouă fațetă a șpăgii în sistemul medical românesc.

Jan Palade, medic rezident în chirurgie toracică, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost prins în flagrant primind mită de la pacienți. Însă modul de operare al grupului de medici corupți din care făcea parte Palade este cel care șochează și semnalează o adaptare la noile tehnologii: împărțirea mitei prin intermediul aplicației de plăți mobile Revolut.

Anchetatorii au descoperit că, în loc să primească cash-ul în mod tradițional, medicul și colegii săi utilizau aplicația pentru a distribui sumele de bani între ei, evitând astfel flagrantul și urmărirea fizică a banilor. Această metodă „modernă” de a primi și împărți mita a fost dezvăluită prin interceptări video și audio realizate în cabinetele medicilor implicați.

Prin utilizarea Revolut, medicii sperau probabil să scape de riscul de a fi prinși cu banii asupra lor. Totuși, înregistrările au arătat cum plicurile cu bani erau inițial primite de medici, pentru ca apoi sumele să fie transferate colegilor prin aplicația de plăți.

Acest caz nu este doar unul despre corupție în sistemul medical, ci și despre cum tehnologia poate fi folosită în scopuri nelegitime. În timp ce aplicațiile de plăți mobile sunt create pentru a facilita tranzacțiile și a aduce comoditate, ele pot fi, de asemenea, exploatate în moduri neașteptate.

Este o avertizare pentru instituțiile de aplicare a legii să fie la curent cu evoluția tehnologică și să dezvolte noi metode de combatere a corupției. De asemenea, este un semnal de alarmă pentru instituțiile medicale și pentru pacienți să fie mai vigilenți și să ceară transparență și integritate în relațiile cu personalul medical.

În încheiere, acest caz ridică întrebări serioase despre etica în medicină și despre cum societatea poate lupta împotriva corupției care afectează atât de grav sistemul de sănătate, punând în pericol viețile pacienților și integritatea profesională a medicilor onești.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;