Conferința pentru Pace în Ucraina Confirmă Participarea a Peste 50 de Delegații în Contextul Escaladării Conflictului

Conferința pentru Pace în Ucraina Confirmă Participarea a Peste 50 de Delegații în Contextul Escaladării Conflictului

Conferința internațională pentru pace în Ucraina, care va avea loc în Elveția la jumătatea lunii iunie, a primit confirmări de participare de la peste 50 de delegații, conform anunțului făcut de președintele țării, Viola Amherd. În ciuda intensificării conflictului, cu noi ofensive rusești în regiunea Harkov și alte zone din Ucraina, evenimentul își propune să creeze o platformă de dialog pentru identificarea căilor de a ajunge la o pace globală, justă și durabilă, bazată pe principiile ONU și ale dreptului internațional.

Conferința, organizată la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, va discuta o "formulă de pace" care include retragerea trupelor ruse și restabilirea frontierelor internațional recunoscute ale Ucrainei, precum și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea presupuselor crime de război rusești. Rusia, care nu a fost invitată la conferință, a respins planul și insistă că fără participarea sa, conferința va fi în zadar.

Pe frontul de luptă, președintele Zelenski a anunțat stabilizarea parțială a situației în regiunea Harkov, în timp ce ministrul Apărării britanic, Grant Shapps, a avertizat că noua ofensivă rusă ar trebui să servească drept un "apel la trezire la realitate" pentru națiunile care s-au distras de alte conflicte. El a subliniat necesitatea unui sprijin constant pentru Ucraina, în special în fața noilor avansuri militare rusești.

În acest context tensionat, conferința din Elveția își propune să elaboreze o foaie de parcurs concretă pentru participarea Rusiei la procesul de pace, deși Moscova a indicat clar că nu recunoaște inițiativa.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;