Conducerea Motocicletelor cu Permis de Categoria B - Ce Trebuie să Știi despre Noua Reglementare

Conducerea Motocicletelor cu Permis de Categoria B - Ce Trebuie să Știi despre Noua Reglementare

Începând cu acest an, deținătorii de permis auto categoria B vor beneficia de o extindere a drepturilor lor de conducere, putând opera anumite tipuri de motociclete sub condiții specificate de lege. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, permițând astfel o mai mare flexibilitate în ceea ce privește mobilitatea pe două roți.

Concret, permisul de conducere categoria B este acum valabil și pentru motocicletele cu transmisie automată, care au o cilindree de maxim 125 cmc, o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, corespunzând categoriei A1. Această schimbare legislativă vine să satisfacă cerințele unui număr mare de șoferi care doreau să conducă motociclete fără a avea nevoie de un permis de conducere separat.

Pentru a beneficia de această prevedere, șoferii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: - Vârsta minimă de 24 de ani împliniți;

- Permisul de categoria B obținut de cel puțin trei ani; - Absolvirea a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.

După finalizarea cursului de pregătire, adeverința obținută va fi înscrisă în Registrul național al cursanților gestionat de Autoritatea Rutieră Română, iar informația va fi transmisă electronic Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări pentru a fi adăugată în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

Această decizie vine după un proces legislativ îndelungat, în care legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către președintele Iohannis, care a respins sesizarea, declarând actul normativ constituțional.

Prin aceste schimbări, România se aliniază la practici comune în alte țări europene, oferind mai multă libertate de mișcare și opțiuni de transport pentru cetățenii săi. Este o veste bună pentru iubitorii de motociclete și pentru cei care doresc să exploreze această formă de transport, fără a trece prin procesul obținerii unui permis de conducere separat pentru motociclete.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;