Condamnări în Rusia pentru Denunțarea Violențelor din Ucraina: Cineastul Vsevolod Koroliov Închis pentru Postări pe Social Media

Condamnări în Rusia pentru Denunțarea Violențelor din Ucraina: Cineastul Vsevolod Koroliov Închis pentru Postări pe Social Media

Într-o Rusie unde libertatea de exprimare este tot mai restrânsă, curajul de a vorbi deschis despre evenimentele din Ucraina se soldează cu pedepse severe. Recent, cineastul și documentaristul Vsevolod Koroliov a fost condamnat la trei ani de închisoare de Tribunalul Districtual Vyborgsky din Sankt Petersburg pentru postări pe rețeaua de socializare VKontakte. Acuzațiile? Răspândirea de informații considerate false despre armata rusă și despre atrocitățile comise în orașele ucrainene Bucea, Borodianka și Donețk.

Această sentință vine în contextul în care orice critică la adresa așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina este considerată ilegală. Începând cu februarie 2022, autoritățile ruse au reținut mii de persoane pentru gesturi de protest ce par banale, dar care în noua realitate juridică a Rusiei sunt tratate ca infracțiuni grave.

Koroliov, cunoscut pentru documentarele sale despre represiune și disidență, a fost reținut încă din iulie 2022. Procurorii au cerut inițial o pedeapsă de nouă ani, dar tribunalul a decis trei ani de detenție, plus interzicerea utilizării internetului pentru o perioadă de patru ani.

Situația lui Koroliov nu este singulară. Alte cazuri similare au fost raportate, inclusiv condamnarea unei femei la opt zile de închisoare pentru un simplu mesaj anti-război scris pe un buletin de vot. Aceste acțiuni ale autorităților ruse sunt comparate de organizațiile pentru drepturile omului cu represiunea în masă din perioada Uniunii Sovietice.

Într-un climat de frică și control, aceste sentințe reprezintă un avertisment dur pentru oricine îndrăznește să pună la îndoială narativul oficial al Kremlinului privind conflictul din Ucraina. Comunitatea internațională și organizațiile de monitorizare a drepturilor omului urmăresc cu îngrijorare această tendință de reducere a spațiului civic în Rusia.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;