Activistul și laureatul Nobel Oleg Orlov, condamnat în Rusia pentru criticarea invaziei Ucrainei

Activistul și laureatul Nobel Oleg Orlov, condamnat în Rusia pentru criticarea invaziei Ucrainei

Oleg Orlov, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai drepturilor omului din Rusia și co-președintele grupului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova. Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzat de „discreditarea” armatei ruse prin criticarea invaziei Ucrainei și a regimului politic instaurat de Vladimir Putin, pe care l-a numit totalitar și fascist.

Înainte de a primi această sentință, Orlov a fost amendat cu 150.000 de ruble pentru aceleași acuzații, însă ulterior procurorii au cerut o pedeapsă mai aspră, motivând că amenda anterioară a fost „excesiv de ușoară”. În ciuda vârstei și a stării de sănătate, Orlov a decis să rămână în Rusia pentru a continua lupta pentru drepturile omului, afirmând că nu va ceda în fața unei justiții pe care o consideră nedreaptă.

Condamnarea lui Orlov a fost criticată pe plan internațional, cu observatori și organizații precum Organizația Națiunilor Unite și Amnesty International care au cerut Rusiei să renunțe la acuzațiile împotriva lui, considerându-le motivate politic. Memorial, organizația fondată în 1989 de Orlov, a fost dizolvată de autoritățile ruse, dar a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2022, ca recunoaștere a luptei sale îndelungate pentru drepturile omului.

În ultimul său discurs înainte de condamnare, Orlov a deplâns „sufocarea libertății” în Rusia și a descris situația drept o „distopie”. Sentința aplicată lui Orlov vine într-un moment în care represiunea împotriva opoziției în Rusia se intensifică, iar criticii regimului sunt fie încarcerați, fie forțați să plece în exil.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;