Bruxelles: Conferința liderilor de extremă dreaptă europeană, întreruptă de poliție din cauza riscului de dezordine publică

Bruxelles: Conferința liderilor de extremă dreaptă europeană, întreruptă de poliție din cauza riscului de dezordine publică

Conferința Națională a Conservatorilor din Bruxelles, un eveniment controversat care urma să reunească mai multe figuri marcante ale dreptei radicale europene, inclusiv Viktor Orban și Nigel Farage, a fost suspendată de autoritățile locale din cauza temerilor privind siguranța publică și potențiale dezordini.

Evenimentul, care a început în sala Claridge din Saint-Josse-ten-Noode, Bruxelles, a fost întrerupt de poliție la scurt timp după debutul său. Autoritățile au motivat oprirea conferinței prin posibilitatea izbucnirii de tulburări publice, în contextul în care erau anunțate contraproteste.

Nigel Farage, cunoscut pentru rolul său în promovarea Brexit-ului, a urcat pe scenă criticând acțiunile autorităților, catalogându-le drept „monstruoase” și exprimându-și dezamăgirea că nu este binevenit înapoi la Bruxelles. De asemenea, organizatorii evenimentului, reprezentanți ai think tank-ului de dreapta Fundația Edmund Burke, au exprimat nemulțumire față de decizia autorităților și au anunțat intenția de a contesta în instanță interdicția impusă de primarul local Emir Kir.

Conferința era deja la a treia încercare de desfășurare, după ce locațiile anterioare au refuzat să găzduiască evenimentul sub presiunea autorităților locale. Printre vorbitorii programați se numărau și alte personalități controversate, precum Suella Braverman, fostă ministra de interne a Regatului Unit, și Eric Zemmour, candidat de dreapta la președinția Franței în 2022.

Reacția comunității a fost una divizată, cu organizații civile cerând oprirea conferinței și coordonarea Antifascistă Belgiană (CAB) organizând proteste. Acest incident evidențiază tensiunile din societatea europeană legate de libertatea de exprimare și de creșterea mișcărilor de extremă dreaptă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;