Boeing se confruntă cu acțiuni în justiție din partea acționarilor pentru prioritizarea profitului în detrimentul siguranței

Boeing se confruntă cu acțiuni în justiție din partea acționarilor pentru prioritizarea profitului în detrimentul siguranței

Gigantul aeronautic Boeing se află în centrul unei controverse majore, fiind dat în judecată de acționari care acuză compania că a pus profitul mai presus de siguranța pasagerilor. Incidentul care a declanșat această reacție a fost explozia unui panou al cabinei pasagerilor în timpul unui zbor cu un avion 737 MAX 9 al operatorului Alaska Airlines, pe data de 5 ianuarie 2024.

Acționarii, reprezentați de Trezorierul General al statului Rhode Island, James Diossa, susțin că Boeing a indus în eroare piața prin asigurări false privind angajamentul său față de siguranța aeronavelor. Ei afirmă că declarațiile companiei au fost înșelătoare și au ascuns deficiențele de control al calității de pe linia de asamblare. Aceste acuzații vin la mai bine de patru ani după două accidente tragice ale aceluiași model de avion, în care au decedat 346 de persoane, și pun în lumină o posibilă cultură corporativă problematică.

Impactul acestor evenimente asupra companiei a fost semnificativ, cu o scădere a prețului acțiunilor Boeing cu 18,9% între 5 și 25 ianuarie 2024, ceea ce a dus la o pierdere în valoare de piață de peste 28 de miliarde de dolari. În urma incidentului, Comisia Federală pentru Aviație din SUA a interzis extinderea producției modelului MAX, invocând motive de siguranță.

Boeing, prin purtătorul său de cuvânt, a refuzat să comenteze acuzațiile. Totuși, compania a raportat rezultate financiare trimestriale surprinzător de bune, în ciuda incertitudinilor care planează asupra viitorului avioanelor sale.

Acțiunea în instanță, înregistrată la Tribunalul de District al SUA, Districtul de Est al Virginiei, sub numărul 24-00151, are potențialul de a schimba practicile Boeing, punând un accent mai mare pe siguranță și protecția pasagerilor. În timp ce industria aeronautică se confruntă cu provocări semnificative, ochii sunt acum ațintiți asupra Boeing pentru a vedea cum va răspunde la aceste acuzații grave.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;