BNR menține dobânda cheie stabilă la 7% în contextul scăderii inflației

BNR menține dobânda cheie stabilă la 7% în contextul scăderii inflației

Banca Națională a României (BNR) a anunțat menținerea dobânzii cheie la nivelul de 7% pe an, o decizie care reflectă o abordare prudentă în fața incertitudinilor economice. În ciuda unei inflații care se află sub rata de politică monetară, BNR a optat pentru o poziție de stabilitate monetară.

Conform ultimelor date, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere semnificativă, de la 16,38% în decembrie 2022 la 6,61% în decembrie 2023, datorată în mare parte reducerii prețurilor la alimente procesate și energie. Această evoluție pozitivă a fost susținută și de o încetinire a creșterii economice, care, deși mai lentă decât în trimestrul anterior, indică o accelerație pe parcursul anului.

Sectorul construcțiilor a cunoscut o expansiune impresionantă, în timp ce piața muncii a rămas relativ stabilă, cu o rată a șomajului constantă. În contextul acestor evoluții, creditul acordat sectorului privat a cunoscut o creștere anuală, ilustrând o dinamică economică pozitivă.

În ciuda acestor semnale încurajatoare, BNR subliniază existența unor incertitudini și riscuri semnificative legate de politica fiscală și de venituri, precum și de absorbția fondurilor europene, care sunt esențiale pentru reformele structurale necesare, inclusiv pentru tranziția energetică.

Decizia BNR de a menține dobânda cheie neschimbată este însoțită de păstrarea ratelor dobânzilor pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și pentru facilitatea de depozit la 6% pe an, precum și a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Următoarea ședință dedicată politicii monetare a Consiliului de administrație al BNR este programată pentru 5 aprilie 2024, moment în care se vor reevalua condițiile economice și se vor lua decizii în consecință.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;