Belarus Intensifică Capacitățile Militare cu Arme Nucleare Tactice

Belarus Intensifică Capacitățile Militare cu Arme Nucleare Tactice

Belarus, statul aflat la granița dintre Europa de Est și Rusia, a făcut un pas controversat în politica sa de apărare, anunțând recent includerea armelor nucleare în doctrina militară națională. Ministrul apărării, Viktor Hrenin, a confirmat această schimbare majoră, subliniind necesitatea revizuirii strategiei militare din 2016 datorită "agravării amenințărilor externe".

Această decizie vine în urma primirii de rachete nucleare tactice de la Rusia, un aliat apropiat al Belarusului. Rachetele, care au o rază scurtă de acțiune și sunt mai puțin puternice decât cele strategice, au fost transferate pe teritoriul belarus în mijlocul tensiunilor crescute cu NATO, amplificate de invazia rusă în Ucraina.

Belarusul a renunțat la statutul său de țară non-nucleară în februarie 2022, printr-un referendum care a modificat Constituția. Această mișcare, împreună cu alegerile prezidențiale controversate din august 2020, a dus la impunerea de sancțiuni din partea Uniunii Europene, Statelor Unite și Marii Britanii, care nu îl recunosc pe Alexandr Lukașenko ca președinte legitim.

Președintele rus Vladimir Putin a asigurat că, deși armele nucleare tactice sunt pe teritoriul Belarusului, Rusia va păstra controlul asupra lor, conform angajamentelor sale de neproliferare nucleară. Totodată, forțele belaruse au fost instruite în ceea ce privește depozitarea și utilizarea acestor arme speciale.

Această evoluție a situației în Belarus a stârnit îngrijorare în Polonia și alte țări din regiune, întrucât amplifică riscurile de securitate și stabilitate în Europa de Est. Comunitatea internațională urmărește cu atenție desfășurarea evenimentelor, în timp ce tensiunile geopolitice continuă să se intensifice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;