Alertă Meteo: România, sub Coduri Galben și Portocaliu de Vânt Puternic și Vijelii

Alertă Meteo: România, sub Coduri Galben și Portocaliu de Vânt Puternic și Vijelii

România se confruntă cu un început de săptămână tumultuos din punct de vedere meteorologic, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emițând atenționări Cod Galben și Cod Portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii, valabile pentru întreg teritoriul țării.

Conform ANM, începând de luni seară, 1 aprilie, ora 20:00, până marți, 2 aprilie, ora 08:00, se vor înregistra intensificări ale vântului în regiunile Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania și Maramureș, cu viteze ce pot atinge pe arii restrânse 70 km/h. În zonele montane înalte, rafalele vor depăși chiar 100...110 km/h.

Situația se va agrava marți, când între orele 08:00 și 22:00, întreaga țară va fi afectată de vânt puternic, cu viteze de 55...65 km/h și, pe alocuri, de 70...80 km/h. În același timp, un Cod Portocaliu de vânt va fi activ între orele 08:00 și 18:00 în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, precum și în alte zone din sudul țării, inclusiv în București, unde vântul va bate cu viteze ce pot depăși 120 km/h la altitudini mari.

Capitala nu va fi ocolită de aceste fenomene, cu o prognoză care indică vânt susținut și temperaturi mai ridicate decât media sezonului, maxima putând atinge 24 de grade Celsius. În plus, praful saharian va continua să afecteze calitatea aerului, cu depuneri vizibile începând cu noaptea de luni spre marți.

Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească actualizările meteorologice și să ia măsurile necesare de prevenție pentru a se proteja împotriva efectelor adverse ale vântului puternic. Este recomandată prudență sporită în trafic și evitarea activităților în aer liber în zonele vizate de avertizările meteo.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;