Alegerile prezidențiale din România se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie, conform deciziei liderilor Coaliției

Alegerile prezidențiale din România se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie, conform deciziei liderilor Coaliției

Alegerile prezidențiale din România au fost programate pentru zilele de 15 septembrie, pentru primul tur, și 29 septembrie, pentru turul doi, potrivit unor surse politice. Această hotărâre a fost luată în cadrul unei întâlniri a liderilor Coaliției, iar Partidul Național Liberal urmează să valideze această decizie în curând. Social-democrații au fost deja de acord cu această programare a alegerilor prezidențiale anticipate pentru luna septembrie.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a menționat anterior că existau trei opțiuni pentru stabilirea datei alegerilor: 1-15, 8-22 sau la sfârșitul lunii septembrie. Deși inițial liderul PSD considera că intervalul 8-22 septembrie ar fi fost cel mai potrivit, întrucât ar putea avantaja candidatul PSD prin absența unei părți a electoratului "de dreapta", care ar putea fi în vacanță, decizia finală a fost pentru 15 și 29 septembrie.

În plus, s-a speculat că mutarea alegerilor prezidențiale ar putea avea legătură cu o posibilă candidatură a actualului președinte Klaus Iohannis la o funcție înaltă la nivel european. Cu toate acestea, Ciolacu a negat orice conexiune între aceste două evenimente.

În ceea ce privește candidații pentru alegerile locale, inclusiv pentru Primăria Capitalei, se discută posibilitatea unui candidat comun între PSD și PNL. Premierul Marcel Ciolacu a exprimat speranța că lista de europarlamentare va fi deschisă de o femeie care nu a făcut politică anterior și nu a fost membră de partid, idee susținută și de președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Înaintea stabilirii datei alegerilor prezidențiale, Ciucă a menționat că Dan Ostahie, un om de afaceri de succes, ar putea face un pas spre politică, însă nu i-a propus să fie candidat la Primăria Generală. De asemenea, s-a stabilit că până la 1 iunie trebuie să se finalizeze demersurile pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;