Ursula von der Leyen Vizează Continuarea la Conducerea Comisiei Europene pentru un Nou Mandat

Ursula von der Leyen Vizează Continuarea la Conducerea Comisiei Europene pentru un Nou Mandat

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la conducerea instituției europene, în cadrul unei reuniuni a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU) la Berlin. Cu o carieră politică impresionantă, von der Leyen a surprins pe mulți în 2019 când a fost aleasă într-unul dintre cele mai influente posturi ale Uniunii Europene, după ce a ocupat funcția de ministru al apărării în Germania.

Anunțul candidaturii sale reprezintă startul unei perioade de patru luni de campanie electorală, unde va trebui să obțină sprijinul altor partide din cadrul Partidului Popular European (PPE). Înainte de confruntarea finală din iunie, ea va trebui să câștige un vot la Congresul PPE, care se va desfășura la București în martie.

Procesul de selecție este strâns legat de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, iar PPE, gruparea de centru-dreapta, va juca un rol cheie în determinarea câștigătorului. În 2019, PPE a câștigat majoritatea mandatelor, dar nu a reușit să formeze o majoritate transpartinică, ceea ce a deschis calea pentru von der Leyen să devină o candidată surpriză.

Pe lângă președinția Comisiei Europene, alte posturi de conducere la nivelul UE vor fi de asemenea negociate, inclusiv rolul de șef al diplomației și cel de șef al Consiliului European. După alegerile din iunie, aceste poziții vor fi probabil împărțite între grupările politice majore, cu socialiștii și democrații (S&D) și grupul liberal Renew ca principali jucători.

Ursula von der Leyen a fost sub presiune pentru a-și anunța planurile de candidatură și a sugerat anterior posibilitatea unui al doilea mandat. Anunțul oficial a venit într-un moment în care sondajele indică o posibilă dificultate în formarea unei alianțe între grupurile politice progresiste din Parlamentul European, în contextul creșterii popularității partidelor conservatoare și de extremă dreapta.

Cu toate acestea, von der Leyen pare să fie pregătită pentru provocările ce urmează și își propune să continue munca sa la conducerea Comisiei Europene. În cadrul conferinței de presă, ea a subliniat decizia sa ca fiind "conștientă și cugetată", semn că este ferm hotărâtă să își păstreze poziția și să își continue agenda politică pentru încă un mandat.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;