Turcia Marchează O Nouă Eră în Apărare cu Zborul Inaugural al Avionului de Luptă "KAAN"

Turcia Marchează O Nouă Eră în Apărare cu Zborul Inaugural al Avionului de Luptă "KAAN"

Turcia a făcut un pas major în industria de apărare prin lansarea cu succes a avionului de luptă "KAAN", un proiect emblematic pentru ambițiile țării de a-și consolida suveranitatea tehnologică. Miercuri, sub ochii lumii întregi, "KAAN" a ridicat pentru prima dată roțile de pe pământ, marcând un moment istoric pentru industria aerospațială turcă.

Proiectul, demarat în 2016, a fost răspunsul Turciei la tensiunile cu Rusia și dorința de a-și dezvolta propriile capacități de apărare. TUSAS, compania aerospațială turcă, a colaborat cu gigantul britanic BAE Systems printr-un acord de 125 de milioane de dolari pentru a da viață acestui avion de vânătoare de ultimă generație.

Înregistrarea video a zborului inaugural, publicată de TUSAS, a arătat avionul "KAAN" în acțiune, decolând și întorcându-se la o bază aeriană de lângă Ankara. Imaginile au fost răspândite rapid pe rețelele de socializare, stârnind admirație și speculații privind viitorul apărării aeriene turce.

Haluk Gorgun, șeful Directoratului Industriilor de Apărare din Turcia, a subliniat importanța momentului, afirmând că "KAAN" nu reprezintă doar un avion de luptă de generație a cincea, ci și accesul la tehnologii avansate, limitate la un număr restrâns de țări.

Deși primele versiuni ale "KAAN" vor fi echipate cu motoare General Electric F-110, autoritățile turce planifică dezvoltarea unor motoare autohtone, cu producția estimată a începe nu mai devreme de 2028.

Recent, Turcia a ajuns la un acord cu SUA pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 și kituri de modernizare pentru flota existentă, în urma unui impas generat de achiziția sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia. Această mișcare strategică vine în contextul în care Turcia și SUA colaborează pentru aderarea Suediei la NATO.

Avionul "KAAN" simbolizează o nouă eră pentru Turcia în domeniul apărării și tehnologiei, consolidându-și astfel statutul de forță regională independentă în materie de apărare aeriană.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;