Transparență și tensiuni politice în cazul Roșia Montană: Solicitarea lui Cioloș și poziția Guvernului

Transparență și tensiuni politice în cazul Roșia Montană: Solicitarea lui Cioloș și poziția Guvernului

Într-un context marcat de tensiuni politice și așteptarea unei decizii judiciare cruciale, Dacian Cioloș, președintele REPER, a lansat un apel public către premierul Marcel Ciolacu, cerând transparență totală în cazul Roșia Montană. Cioloș îl acuză pe Ciolacu că, sub influența consilierului său Victor Ponta, ar putea să ascundă informații esențiale despre responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Dacian Cioloș a transmis o solicitare oficială prin care cere guvernului să publice integral decizia tribunalului internațional și toate documentele legate de cazul Roșia Montană, inclusiv apărările statului român și corespondența cu ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes). El avertizează că orice ascundere a informațiilor ar putea avea consecințe penale pentru semnatarii contractului.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a exprimat disponibilitatea de a face publice toate documentele și a subliniat că, în eventualitatea unei decizii nefavorabile României și a unor despăgubiri impuse, va căuta să negocieze cu partea adversă. Ciolacu a recunoscut că România se pregătește pentru posibilitatea de a pierde procesul cu RMGC și a menționat că va pune la dispoziția publicului toate detaliile care arată cine a greșit în acest caz.

Controversa Roșia Montană a început în urmă cu ani de zile, când RMGC a intenționat să demareze un proiect minier de amploare, care a fost ulterior respins de autorități sub presiunea publică. În 2021, situl Roșia Montană a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ceea ce a complicat și mai mult posibilitatea exploatării resurselor minerale din zonă.

Miza acestei dispute este enormă, având în vedere că decizia finală a tribunalului, așteptată pe 10 februarie, ar putea obliga România la plata unor despăgubiri de miliarde de dolari. În acest context, cererea de transparență și amenințările cu acțiuni penale din partea lui Cioloș sunt un semnal al importanței pe care o are acest caz pentru opinia publică și pentru viitorul politic și economic al României.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;